Mlekomat

ponedeljek, 3. avgust 2009

Sistem mlekomata so razvili v Švici, izpopolnili pa v Italiji. Preprosto bi ga lahko poimenovali AVTOMATSKI TOČILNI SISTEM ZA PRODAJO KAKOVOSTNEGA DOMAČEGA MLEKA.

NA PRIKAZOVALNIKU MLEKOMATA JE IZPISANA TEMPERATURA MLEKA IN DATUM, URA IN MINUTA, KDAJ JE BILO PRIPELJANO SVEŽE MLEKO.

Točilni prostor se razkuži po vsakem točenju mleka, posebne UV svetilke pa delujejo antibakteriološko. Sistem ima tudi poseben ventilator,ki odganja morebitni mrčes, ki bi se sicer lahko nahajal v bližini mlekomata.

Pristojne inšpekcijske službe imajo na voljo posebne kontrolne kartice, ki jim omogočajo vpogled v stanje aparata za mesec dni nazaj. Temperatura je evidentirana vsakih 20 min.Mleko pa se daje REDNO  na analize.

Potrošniki so bili v preteklosti že navajeni piti sveže ne-homogenizirano mleko. Hodili so na kmetije, kjer jih je na kakšnih stopnicah med domačimi živalmi čakala ves dan na soncu postavljena kanglica z mlekom. In vsak dan so morali vzeti količino, za katero so se dogovorili. Mleka včasih primanjkovalo, včasih ostajalo, večkrat pa se je tudi pokvarilo in sledilo je nezadovoljstvo potrošnika.

Z mlekomatom zagotavljamo absolutno varnost potrošniku kar se tiče kakovosti in higiene. Programska oprema in nadzorni sistem ne dovoljuje izdajo mleka, ki je starejše od 24 ur. V primeru, da kmetovalec ne bi zamenjal mleka s svežim, bi se delovanje ustavilo. Prav tako bi se ustavilo delovanje, če bi prišlo do nenadzorovanega dviga temperature mleka. Kmetovalec je o stanju mleka in mlekomata sproti obveščen preko modula GSM in s tem potrošniku zagotavlja najboljše mleko.

Kako uporabljati mlekomat?

  1. Vstavite kovanec. Avtomat sprejema kovance po  10, 20, 30 centov ter 1 in 2 €. Avtomat izda toliko mleka kolikor denarja ste vstavili. Za 10 centov natoči 1 dcl, za 50 centov natoči  ½ l mleka. Če vstavite 2 € in imate 2 steklenici po 1 liter, potem ko ste natočili 1 liter prekinete točenje z rdečo tipko START STOP, zamenjate steklenico in nadaljujete točenje v drugo steklenico s pritiskom na tipko START STOP.
  2. Podstavite steklenico v točilni del. Držite jo DVIGNJENO IN RAHLO NAGNJENO, ker se hladno mleko drugače PENI.
  3. Po točenju se bo aparat zaprl in razkužil.

MLEKOMAT VAM BO VSESKOZI DAJAL TUDI GOVORNA NAVODILA.

STEKLENICO OB TOČENJU DRŽITE DVIGNJENO IN RAHLO NAGNJENO,  DA SE MLEKO  ” NA FILMU”  NE BO POLIVALO!

Komentiranje je onemogočeno.